Bakning

Jag älskar att äta bakverk, och jag gillar också att baka dem. Min favorit över allt annat är kladdkaka. Det finns helt enkelt inget som slår det, och vill jag göra något enkelt så faller valet oftast på en god kladdkaka. Men jag bakar och äter mycket annat också.

Här är mitt enklaste recept på kladdkaka, där man inte ens behöver en bunke utan rör ihop ingredienserna direkt i kastrullen med smält smör.

 • 100 g smält smör
 • 2,5 dl socker
 • 2 ägg
 • 1 dl vetemjöl
 • 3 msk kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull.
  2. Lyft av kastrullen från plattan och rör ner socker och ägg. Blanda väl.
  3. Rör ner de övriga ingredienserna så att allt blandas väl.
  4. Häll smeten i smord och bröad form med avtagbar kant och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills den får rätt konsistens. Den ska vara låg med hård yta och lite kladdig i mitten (man kan testa med potatissticka).
  5. Låt kakan kallna och pudra över florsocker. Servera med grädde, glass, frukt eller bara som den är!

  Här är en länk med lite bra tips för att lyckas med mjuka kakor.

  Sedan finns det förstås en massa andra varianter på kladdkaka också, som till exempel med Nutella i eller riktig choklad. Man kan experimentera själv också. Jag tog till exempel o’boy en gång när jag inte hade kakao och det fungerade bra. Jag gillar att följa recept men jag tycker också att det är roligt att hitta på egna recept. Känner man sig osäker kan man ju alltid utgå från ett grundrecept, men när man har bakat ett tag lär mig sig liksom ungefär hur olika smeter och degar är uppbyggda och då kan man gå lite mer utanför ramarna. Regler är ju till för att brytas, och det finns ju en massa saker man kan ersätta olika ingredienser med. Tänk till exempel på de som har allergier mot ägg eller mjölk eller mjöl eller något, de måste ju hitta andra alternativ, och vad är det som säger att de ”vanliga” alternativen är de bästa?

  Jag bakar mest söta saker men det händer också att jag bakar matbröd ibland. Det finns ju hur många varianter som helst när det gäller matbröd också, och har man tröttnat på utbudet i affären så kan det vara skönt att göra lite eget bröd. Det är inte alls så svårt och det behöver inte ta så lång tid heller. Nu beror det i och för sig på vilket recept man väljer, för det finns ju bröd som har en massa komplicerade ingredienser och ska jäsas hur länge som helst, men det finns också bröd där man inte ens behöver värma degvätskan utan man rör ner jästen i kall filmjölk till exempel, och det behöver inte ens stå och jäsa utan det gör det i ugnen. Jag ska skriva ner det receptet här på bloggen sedan om någon är intresserad.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *