Längtar till Leiden

Nu var det ett tag sedan jag hälsade på min släkt i Nederländerna och jag börjar längta efter ta mig en tur dit. Ofta åker jag dit tillsammans med mina föräldrar, men ibland åker jag själv också. Den här gången tror jag nog att jag ska åka dit själv, för mina föräldrar var ganska nyligen där men då hade jag ingen möjlighet att följa med.

Större delen av min släkt bor i Leiden så det är där jag brukar bo när jag är i Nederländerna. Det finns alltid någon som har en sängplats över, och de är alltid så glada när jag kommer och hälsar på. Leiden är en stad som ligger ungefär 25 minuter med tåg från Amsterdam. Leiden är mest känd för att vara Rembrandts hemstad (konstnären ni vet). Där finns också ett universitet, och IKEA har sitt huvudkontor där.

På universitetet har bland annat Albert Einstein tillbringat tid under sin tidiga karriär, och det är välkänt för sina många uppfinningar som bland annat Leidenflaskan som är en kondensator gjord av en glasburk. Historien säger att universitetet kom till då den spanska belägringen av staden upphörde år 1574 och invånarna som belöning för de heroiska insatserna för att försvara staden mot spanjorerna erbjöds antingen ett universitet eller befrielse från skatt. Universitetet grundades år 1575.

Slutet på den spanska belägringen är något som fortfarande firas i Leiden varje år den 3 oktober. Man firar med ledighet, en officiell parad och nöjesfält samt traditionell mat som sill, vitt bröd och hutspot (som är en speciell grönsaksröra).

Leiden är en väldigt vacker stad där mycket av stadskärnan från 1500-talet till 600-talet är intakt. Det finns en massa vackra kyrkor, som Hooglandsche Kerk (eller S:t Pankratius kyrka), som är byggd under 1400-talet. Jag älskar att bara gå omkring och titta på allt och känna historiens vingslag… Okej, lite cheesy kanske, men det är verkligen hur mysigt som helst och man känner liksom att man står och tittar på något där någon kanske stod på samma ställe och tittade på samma sak för 500 år sedan.

En annan sak som jag gillar med Nederländerna är klimatet. De har ett milt kustklimat (tänk England ungefär). Det passar inte alla, men det passar mig. Jag gillar de milda vintrarna som inte blir för kalla, och de varma somrarna som ändå inte bli för varma. Visst kan det regna en del, men jag gillar det ändå. Det är ett uppfriskande tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.