Nederländerna

amsterdam

Jag tänkte att jag skulle passa på att berätta lite mer om Nederländerna för de som kanske inte känner till landet så bra. Nederländerna ligger i Västeuropa och gränsar till Nordsjön i norr och väster, till Belgien i söder och till Tyskland i öster. Huvudstaden är Amsterdam, som är känd för alla sina kanaler cyklar. Och som ni kanske vet så är Amsterdam också känt för att vara öppna med lättare droger och prostitution. Nederländerna är också starkt förknippat med tulpaner.

Ni kanske har hört att Nederländerna ibland kallas för Holland, och jag tänkte reda ut hur det där hänger ihop. Holland är inget land utan en vardaglig term för landet Nederländerna, som faktiskt har blivit så allmänt accepterad att den även används av officiella institutioner. Primärt syftar dock namnet till regionen Holland som omfattar omkring 16 % av Nederländernas yta och ungefär 40 % av landets befolkning. Regionen Holland är (sedan 1840) uppdelad i Nordholland och Sydholland.

Tidigare var provinsen Holland (nu Nord- och Sydholland) den ekonomiskt starkaste provinsen i Nederländerna. Folket där kallade sig för holländare och det var där som så gott som all utrikeshandel skedde. För de folk som dessa holländare handlade med blev det accepterat att referera till Holland när man menade landet som officiellt heter Nederländerna. Holland används alltså fortfarande som synonym till Nederländerna trots att det faktiskt är en region.

Nederländerna är ett litet land. Med 41 526 kvadratkilometer är det mindre än Jämtlands län, men något större än Småland. Utmärkande för Nederländerna är att det är det flacka landskapet. Ungefär häften av landet ligger mindre än en meter över havet och en fjärdedel ligger under havsytans nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *